16 Eylül-12 Kasım 2017 tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek, “iyi bir komşu” başlıklı 15. İstanbul Bienali, temasına paralel biçimde birbirine yürüme mesafesinde altı komşu mekânda gerçekleşecek.
Elmgreen & Dragset küratörlüğünde düzenlenecek bienalin ev ve mahalle kavramlarını pek çok açıdan ele alacağı açıklanmıştı. Bienal sergilerinin bu yıl nerelerde gerçekleşeceği de belli oldu. İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi daha önce de İstanbul bienallerine ev sahipliği yapan mekânların yanı sıra, Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan sanatçı stüdyosu gibi konut özelliği taşıyan mekânlar da bu listeye eklendi.
İstanbul Modern
Adres: Kılıçali Paşa Mahallesi, Meclis-i Mebusan Cd., 34433 Beyoğlu-İstanbul
Ambar olarak inşa edilen ve 8. İstanbul Bienali’ne yaptığı ev sahipliğinin ardından, 2004 yılında Türkiye’nin ilk modern ve güncel sanat müzesine dönüştürülen İstanbul Modern bu yıl da bienale ev sahipliği yapıyor. Sedad Hakkı Eldem’in imzasını taşıyan İstanbul Modern’in içinde bulunduğu alan bugün yeni bir dönüşüm süreci içinden geçiyor. Bu dönüşüm süreci, bienal kapsamında müzeye yerleştirilecek işlerin seçiminde de önemli rol oynuyor. 15. İstanbul Bienali boyunca farklı ülkelerden pek çok sanatçının enstalasyonuna ev sahipliği yapacak müzede, büyük ölçekli heykellerin yanı sıra “ev” ve “mahalle” kavramlarına eğilen tarihi işler de yer alacak.
ARK Kültür
Adres: Kılıçali Paşa Mahallesi, Batarya Sk. No:2, 34430 Beyoğlu-İstanbul
15. İstanbul Bienali kapsamında ilk defa bir bienal sergisine yer verecek olan ARK Kültür, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’na yakın. Cihangir’de Bauhaus tarzında fonksiyonalist bir anlayışla inşa edilen iki katlı bu müstakil ev 2009 yılında mimar Gülfem Köseoğlu tarafından yapılan restorasyonla orijinaline yakın bir hâle getirilerek bir kültür ve sanat alanına dönüştürüldü.
Pera Müzesi
Adres: Meşrutiyet Caddesi No:65, 34430 Beyoğlu-İstanbul
1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının cephesi korunarak yenilenmesiyle 2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan Pera Müzesi, 15. İstanbul Bienali’nin sergi mekânlarından biri. 15. İstanbul Bienali müzenin üç ayrı katına yayılırken, oryantalist resim koleksiyonu sergisine de bir müdahalede bulunacak.
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
Adres: Kemeraltı Cad. No: 49, 34425 Galata, Beyoğlu-İstanbul
1885-1909 yılları arasında neo-klasik üslupta inşa edilen okul, yüz yıl boyunca Rum çocuklarına eğitim verdi ancak 60’lardan bu yana Rum nüfusun hızla azalmasını takiben 1988’de kapandı. Tekrar açılsa da yeterli sayıda öğrenciye ulaşamayarak 2007’de eğitim faaliyetlerine tekrar son verdi. Geçmiş mirasını yansıtan bina, bulunduğu mahalle için de önemli bir kurum.
Sanatçı Stüdyosu
Adres: Asmalımescit Mahallesi, Beyoğlu-İstanbul
15. İstanbul Bienali katılımcılarından İstanbullu bir sanatçı kolektifine ait. Asmalımescit’te bir apartmanda yer alan stüdyo yeniden tasarlanarak ziyarete açıldı. Belirli zaman aralıklarında, küçük gruplar halinde ziyaret edilebilecek. Kolektifin bienal için özel olarak geliştirdiği bir enstalasyon sergilenecek.
Küçük Mustafa Paşa Hamamı
Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, 34083 Fatih-İstanbul
Bienal mekanlarının en uzak komşusu Balat’ta. Diğer sergi mekânlarına daha uzak olsa da yürüme mesafesinde. Küçük Mustafa Paşa Hamamı, İstanbul’un fethinden 24 yıl sonra, 1477’de Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen en eski hamamlardan. Hamamın hem kadın ve hem erkek bölümleri bienalde kullanılacak. Hamam, erkekler bölümünde kadın bir sanatçının, kadınlar bölümündeyse erkek bir sanatçının eserlerine ev sahipliği yapacak. Projenin amacı erkeklik ve kadınlık, ataerkillik ve anaerkillik gibi kalıplaşmış kimlik algılarıyla oynamak.