44. İstanbul Film Festivali 11-22 Nisan tarihleri arasında N Kolay ana sponsorluğunda düzenlenecek. Festivalin 139 uzun metrajlı ve 15 kısafilmden oluşan programı Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı, Kadıköy’de Kadıköy Sineması, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi ve Paribu Cineverse Nautilus salonlarında gösterime sunulacak. Biletler 27 Mart’ta genel izleyici kitlesi için satışa açılacak.
Festival artık tümüyle uluslararası
Festival, 44. yaşına önemli bir değişiklikle giriyor: Yerli yapımlar ulusal yarışmalara ve seçkilere almak yerine uluslararası programın içinde Altın Lale Yarışması ve Kısa Film Yarışması kapsamında değerlendirildi. 2026 yılından itibaren yarışma filmlerinde Balkan prömiyeri olma şartı aranacak. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nün verileceği 11 yerli yapımın seçildiği Yeni Bakışlar bölümü istisna olarak tutuldu. Program geneline bakıldığında bir kısmı da ortak yapım olan yerli filmlerin kategorize edilmeden görünürlük kazandığı dikkat çekiyor.
Altın Lale Yarışması’na seçilen 15 filmden altısı yerli yapım. Yönetmenlerinin parlak kariyerleri dünya çapında başarılarla dolu. Tolga Karaçelik’in Steve Buscemi’nin başrolü üstlendiği Saykoterapi: Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Yazarın Sığ Hikayesi 2024 New York Tribeca FF’de dünya prömiyerini yaptı. Tayfun Pirselimoğlu’nun yeni filmi İdea geçen hafta Sofya FF’de izleyici karşısına çıktı. Pelin Esmer’in O da Bir Şey mi ve Yeşilbaş’ın Uçan Köfteci adlı filmleri bu yılın başında Rotterdam FF’ndeydi. Balcı, 2015’te Berlin Film Festivali’ne seçilen Nefesim Kesilene Kadar adlı ilk uzun metrajlı filminden on yıl sonra Buradayım, İyiyim ile nihayet karşımızda. Bu altı filmden izleme olanağı bulduğum tek yapım Keltek’in Locarno FF’de dünya prömiyerini yapan Yeni Şafak Solarken adlı filmi. Yenilikçi sinema anlayışını öğrenciyken yaptığı Kovboylar ve Melekler adlı kısa filminden bu yana hep çok beğendiğim Keltek’in Yeni Şafak Solarken’i uzun uzadıya analiz edilecek bir demir leblebi. Özellikle finalindeki Tezer Özlü alıntısıyla taşları boğazıma dizdi… Yeni Bakışlar bölümünden ise dünya prömiyerinin Tokyo FF’de yapan Emine Yıldırım’ın Gündüz Apollon Gece Athena adlı filmi tek izleyebildiğim.
Yarışma seçkisindeki Alman yapımı Histeri/Hysteria, Berlin Film Festivali’nin en beğenilen filmlerinden biriydi. Oray ile 2019 yılında Berlin FF’de En İyi İlk Film Ödülü kazanan Mehmet Akif Büyükatalay’ın imzasını taşıyor. Başrolü Devrim Lingnau’nün üstlendiği filmde Nazmi Kırık ile Aziz Çapkurt da rol alıyor. İran kökenli bol ödüllü yönetmen Alireza Khatami’nin Öldürdüğün Şeyler / The Things You Kill adlı filmi ise Türkiye’de Türk oyuncular Ekin Koç, Erkan Kolcak Köstendil, Hazar Ergüçlü ve Ercan Kesal ile Türkçe çekilen bir yapım. Khatami bu yıl Sundance FF’de Uluslararası Dramatik dalda En İyi Yönetmen Ödülü kazandı.
Altın Lale jürisi yedi dalda Oscar’a aday gösterilen Elizabeth ile üne kavuşan Hintli sinemacı Shekhar Kapur’un başkanlığında Rumen yapımcı Ada Solomon; senarist ve yönetmen Ebru Ceylan, oyuncu Saadet Işıl Aksoy, Toronto Uluslararası Film Festivali başkanı Cameron Bailey’den oluşuyor. En iyi filme verilen Altın Lale Ödülü Eczacıbaşı Topluluğu, Jüri Özel Ödülü Kariyo & Ababay Vakfı, En İyi Yönetmen Ödülü ise Anadolu Efes tarafından destekleniyor. Anadolu Efes Kısa Film Yarışması’nın da ödül sponsoru. Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI uluslararası yarışmalarda her yıl olduğu gibi ödüllerini verecek. Festivale yeni bağımsız jüriler eklendi: Yeni Bakışlar bölümünde Sinema Yazarları Derneği SİYAD ve Film Yönetmenleri Derneği Film-Yön Şerif Gören adına ödül belirleyecek. Belgesel Sinemacılar Derneği BSB Jürisi festivalin farklı bölümlerine seçilen yerli belgesellerin toplamından bir seçkiyi değerlendirmeye alacak.
Açılışta sinema cazla buluşacak
44. İstanbul Film Festivali’nin açılış töreninde sinema cazla buluşacak: Berlin Film Festivali Özel Galalar bölümünde dünya prömiyeri yapılan, Ido Fluk imzalı Köln 75 gösterilecek. Vera Brandes adında bir lise öğrencisinin çabalarıyla organize ettiği, Keith Jarrett’ın 1975’te Köln’de verdiği konserin ve kaydının çok satan bir albüme dönüşmesinin hikâyesini anlatan filmin ekibi İstanbul’a gelecek.
Zuhal Olcay ve Gülin Üstün’e ödül
Açılış töreninde festivalin onur ve emek ödülleri de sahiplerini bulacak. Sinema Onur Ödülü tiyatro, sinema, televizyon ve müzik alanındaki başarılarıyla hayran kitlesi yaratan ünlü oyuncu ve şarkıcı Zuhal Olcay’a verilecek. Emek Ödülü 2006’da dahil olduğu festivalin endüstri platformu Köprüde Buluşmalar’da 2010-2023 yılları arasında yöneticilik görevini üstlenen yapımcı Gülin Üstün’e değer görüldü.
Festival bölümleri
44. İstanbul Film Festivali programı yarışmalar dahil 13 bölümden oluşuyor: Yılın beklenen filmlerinin Türkiye prömiyerlerinin yapılacağı N Kolay Galaları, 21 filmlik Belgesel Kuşağı, Genç Ustalar, aralarında Özcan Alper’in Tuncel Kurtiz belgeselinin de klasiklerin de bulunduğu Cinemania, farklı sinema zevklerine sahip olan ve risk almaktan çekinmeyenler için Heyula ve Mayınlı Bölge, dünya sinemasından örnekler sunan Devrialem, Ömer Kavur’un Amansız Yol filminin restore edilmiş kopyasının gösterileceği Dünden Bugüne Türk Klasikleri, Belgesel Kuşağı, merhum kurgucu Ayhan Ergürsel’in ve bu yıl Hayaller/Drommer ile Altın Ayı kazanan Norveçli yönetmen Dag Johan Haugerud retrospektifleri. Türkiye sinemasının bugün usta sayılan yönetmenlerine kurgucu olarak önemli katkıda bulunan, uluslararası yapımlarda da çalışan Ayhan Ergürsel’e bu vefalı saygı gösterisi İstanbul Film Festivali’ne çok yakıştı.
Bilet fiyatları piyasa düzeyinde
Festival programını, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek gösterimlerin çizelgesini festivalin web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz. Bilet fiyatları ne yazık ki piyasa düzeyinde ve bu da İstanbul Film Festivali’ni izlemeyi zorlaştıran bir etken. Sahne sanatları gibi artık erişilmez rakamlar değilse de Türkiye’de sinema biletleri bir dijital platformun aylık abonelik ücretini bile katlayacak hale geldi. Bütçesi ve / veya zamanı kısıtlı olanlara öncelikli tavsiyem yıl boyu yaygın biçimde vizyona gireceği ya da üye oldukları bir platformda gösterileceği kesinleşmiş filmleri belirleyip tercih yapmaları…
Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) festival başlayana kadar yalnızca 240 TL, festival süresince 275 TL. Eczacıbaşı Genç Bilet ile öğrencilere yalnızca 30 TL.
Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 300 TL, festival süresince 345 TL. Eczacıbaşı Genç Bilet ile öğrencilere 30 TL. Tüm 21.30 seansları festival başlayana kadar 300 TL, festival süresince 345 TL.
65 yaş ve üzeri sanatseverlerin tüm seanslara %25 indirim hakkı bulunuyor.
12 günlük film maratonunda yer alan yeni yapımlar arasından izleyip seçtiklerim aşağıda yer alıyor.
İlk 11
İyi Bayramlar / Yinad Aliku – Scandar Copti
Mavi İz / O último azul– Gabriel Mascaro
Gelmeyen Yeni Yıl / Anul Nou care n-a fost – Bogdan Mureşanu
Bayrakların Altında Güneş / Bajo las banderas, el sol / – Juanjo Pereira
Merhamet / Miséricorde – Alain Guiraudie
Kontinental ’25 – Radu Jude
Lanetliler / The Damned – Roberto Minervini
Ay / Moon – Kurdwin Ayyub
Mesaj / El Mensaje – Iván Fund
Ne Halt Ettiğinizi Biliyorum / Was Marielle Weiß – Frédéric Hambalek
Gelgitler İçinde / Feng liu yi dai – Jia Zhang-Ke
Yedek kulübesi
Dag Johan Haugerud filmleri
Dağların Simon’u / Simon de la Montana
Yabancı Topraklarda / No Other Land
Buzlar Kraliçesi / La tour de glace / Lucile Hadzihalilović
Hayvan / Animale / Emma Benestan
Julie Susuyor / Julie Zwijgt – Leonardo van Dijl
Ölü Elmastaki Yansıma / Reflet Dans Un Diamant Mort / – Hélène Cattet, Bruno Forzani