A password will be e-mailed to you.

Barış İçin Müzik, Borusan Filarmoni orkestrasıyla ilk konserini bu Cumartesi vermeye hazırlanıyor. İşte Barış İçin Müzik hakkında bilmek istediğiniz her şey burada.

1- Ne zaman kuruldu? 

Barış İçin Müzik, mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kuruldu.  Yeliz Baki’nin de katılımıyla 2011 yılında vakfa dönüştürüldü.

 

2- Amacı neydi? 

Temel amacı, mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak olan Barış İçin Müzik Vakfı, Edirnekapı’da, bugüne kadar imkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefledi. Barış İçin Müzik, kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşmiş, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi oldu.

 

3- Bugün Barış İçin Müzik Vakfı çatısı altında kimler ne yapıyor?

Bugün Barış İçin Müzik Vakfı çatısı altında Barış İçin Müzik Orkestraları, Barış İçin Müzik Korosu ve Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu olmak üzere üç topluluk faaliyet gösteriyor.

 

4- İlk uygulama ne zaman ve nerede başladı? 

Barış İçin Müzik çalışmalarının ilk uygulaması İstanbul, Edirnekapı’daki Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu’nda haftada beş gün, 6-14 yaş aralığındaki çocuklara ders saatleri dışında verilen solfej ve akordeon dersleriyle başladı. Boş sınıflarda yirmi öğrenciyle başlayan müzik eğitimi, kullanılmayan kömürlüğün renkli ve çekici bir atölyeye dönüştürülmesiyle daha etkin hâle geldi. Barış İçin Müzik’in çocuklar üzerindeki sosyal, müzikal, barıştırıcı ve iyileştirici etkileri atölyeye devam eden çocuk sayısının giderek artmasını ve civardaki diğer okullardan da atölye talebi gelmesini sağladı. Barış İçin Müzik, Muallim Naci İlköğretim Okulu’nda da benzer bir müzik atölyesi kurdu.

 

5- Bu proje için neden 2010 yılı önemliydi? 

2009 yılında, eğitim verilen okullara yürüme mesafesinde bulunan arsalar satın alındı ve vakfın merkez binaları inşa edildi. Çalışma kabinleri, solfej sınıfları, gösteri ve grup çalışma salonları, kütüphanesi ve yemekhanesi olan bu yeni binalarda 2010 yılında eğitime başlandı.

 

6- Kaç çocuk Barış İçin Müzik’in kendi mekanı ve ilköğretimi okullarında kurduğu atölyelerde eğitimden faydalandı?

2013 yılı itibarıyla 4000 çocuk Barış İçin Müzik’in kendi mekânı ve ilköğretim okullarında kurduğu atölyelerde verilen evrensel çok sesli müzik eğitiminden faydalandı.

 

7- Mehmet Salim Baki’nin kişisel katkılarıyla toplam kaç enstrüman alındı atölyelere?

Bugüne kadar, Barış İçin Müzik atölyelerine devam eden çocuklara hiçbir yerden destek alınmadan 2000 enstrüman alındı.

 

8- Proje hiç ödül kazandı mı?

Barış İçin Müzik Vakfı çalışmalarının sonucu olarak 2009 yılında Uluslararası Deutche Bank Urban Age Award ödülüne layık görüldü. Nüfus yoğunluğunun giderek arttığı kentlerdeki problemlere karşı geliştirilen yaratıcı çözümleri ve fırsatları ödüllendiren Urban Age Award her sene Urban Age konferansının gerçekleştirilmişolduğu kentte, o kent kapsamında yapılan projelere veriliyor. Jüri açıklamasında ödülün Barış İçin Müzik’e verilmesinin nedeni olarak sistemin sürdürülebilir olması ve dünya için pozitif bir model teşkil etmesini gösterdi.

 

9- Bundan sonra peki?

Vakfın hâlihazırda iki senfonik orkestrası bulunuyor. Eylül 2014‘ten itibaren üçüncü orkestranın kurulması planlanıyor. Her yeni kayıt döneminde, yeni öğrencilerin katılımıyla orkestralar piramidi güçleniyor ve yeni orkestralar oluşuyor. Orkestrada geçirilen ilk iki senede çocukların enstrüman çalmayı öğrenirken bir topluluğun parçası olmayı, ortak bir amaçta birleşebilmeyi ve ortak hareket edebilmeyi öğrenmeleri hedefleniyor. Bu dönemde çocukların müziğin coşkusunu hissetmelerine, enerjilerini ve kapasitelerini açığa çıkarmalarına ve eğlenerek müzik öğrenmeyi hayatın doğal bir parçası olarak hissetmelerine önem veriliyor. İkinci seneden sonra orkestranın her geçen gün daha yüksek bir kaliteye ulaşması hedefleniyor. Teknik, entonasyon ve armoni bu dönemde çok önem kazanıyor.

 

10- A, B ve C orkestralarının birbirlerinden farkı nedir? Bakır Üflemeliler Topluluğu’nun özelliği nedir?

A ORKESTRASI: Vakfın ileri düzeydeki orkestrasıdır. Orkestranın birinci dönemi geride kaldığından, ikinci dönemde artık teknik ve müzikal kaliteye odaklanır. Yaşları 13-18 arası değişen yaklaşık 60 çocuk ve genç müzisyenden oluşur. L.V. Beethoven, W.A. Mozart, A. Marquez, E. Grieg ve G. Rossini gibi bestecilerin bazı eserleri orkestranın repertuvarında yer alır. Bu orkestrada çalan çocuk ve gençler yurtiçi ve yurtdışından gelen değerli müzisyenlerle çalışma imkânı bulur ve ustalık sınıflarına katılır. Orkestranın müzisyenleri Barış İçin Müzik’in potansiyel öğretmenleri olarak kabul edilir ve yeni başlayan çocuklarla bilgi ve deneyimlerini paylaşma sorumluluğunu taşırlar. Önümüzdeki dönemde uluslararası bir programla bu müzisyenlerin sertifakasyonlarının tamamlanması planlanlanmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında verdikleri konserlerle Türkiye’yi temsil etmelerinden ve yeni nesil orkestraların kurulmasında önemli rol üstlenecek olmalarından dolayı A Orkestrası müzisyenlerinin müzikal ve sosyal gelişimleri büyük önem taşır. Bu orkestra yeni başlayan çocuklar için yüksek bir amaç ve ideal oluşturur.

 

B ORKESTRASI: 2014 döneminde kurulan ikinci nesil orkestradır. Yaklaşık 80 çocuk B Orkestrası’nda yer almaktadır. B Orkestrası henüz orkestra eğitiminin birinci döneminde olduğundan “Chamambo”, “Karayip Korsanları”, “Ritmos Giganos” ve “Malambo” gibi bu düzeydeki bir orkestra için düzenlenmiş eğlenceli ve coşkulu eserleri çalmaktadır.

 

C ORKESTRASI: Eylül 2014 tarihinde üçüncü nesil orkestranın kurulması planlanıyor. Orkestranın yaklaşık 100 kişiden oluşması hedefleniyor. C Orkestrası’nın eğitiminin vakfa yürüme mesafesinde olan Hattat Rakım İlköğretim Okulu’nda, vakfın kurduğu müzik atölyelerinde sürdürülmesi planlanıyor.

 

2014 yılının Mart ayında Seçkin Özmutlu tarafından kurulan Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu; trompet, korno, trombon, tuba ve vurmalı enstrüman çalan yaklaşık 25 öğrenciden oluşmaktadır. Kurulduğu günden bu yana çalışmalarına aralıksız devam eden topluluk; klasik, caz, latin, türkü ve barok eserlerden oluşan repertuarıyla pek çok yerde sahne alırken, sınırsız enerjilerini dinleyicilere aktarmaya devam etmektedir.

 

11- Barış İçin Müzik Korusu’ndan da bahseder misiniz?

7 ile 15 yaş arasındaki çocuklardan oluşan Barış İçin Müzik Korosu sevginin, barışın sesini Fatih Edirnekapı’dan Salzburga kadar taşımış, Salzburg Müzik Festivali’nde farklı Avrupa ülkelerinden ve Venezüela Gençlik Korosu’ndan toplamda 400 çocuk ile eserler seslendirmiştir.

İEtkinlik serisinin ilk konseri 13 Aralık Cumartesi günü, Harbiye Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek. Piyanist Kaan Baysal’ın solist olarak yer alacağı konserin başlama saati 15.30. 17 Aralık Çarşamba günü saat 20.00’de orkestralar aynı sahnede tekrar bir araya gelecek. Konserin solisti bu kez piyanist Başar Can Kıvrak. Konserlerde, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel, Orkestra’nın onursal şefi Gürer Aykal ve Barış İçin Müzik Orkestrası’nın eğitmeni Samuel Matus şeflik yapacak.

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 11:06:10